Kosthold og Helse | 15 Tips til en bedre Helse gjennom kostholdet

Kosthold og helse er superrelevant for å få et godt liv. Men hva er egentlig “god kosthold og helse”? Og hvor viktig er kostholdet i forhold til helsen din? “Du blir hva du spiser” er et utrykk mange kjenner til, og det er jo selvsagt til dels sant også. Kroppen din er som et sett med lego, der du bestemmer hvilke legoklosser kroppen din skal bruke.

I dette innlegget skal vi se på 15 tips for at du kan bedre helsen din gjennom enkle kostholdsendringer.

1. “Fem om dagen”- regelen

kosthold og helse

Rådet om å spise fem forskjellige frukter om dagen er velkjent i Norge, men hvor stor effekt har det egentlig på helsen vår? Frukt og grønnsaker er styrtrike på både vitaminer og antioksidanter kroppen vår trenger for reparasjon og vedlikehold av de millionene av cellene vi har.  Men mange har problemer med å klare denne “fem om dagen”-regelen,  nettopp fordi det er snakk om å spise fem forskjellige frukter hver eneste dag. Her er tipset : Lag en smoothie .  1 banan, litt frosne blåbær, spinat, kokosmelk og kiwi – blend det sammen – så har du fem om dagen i en flaske. 

2. Kutt ned på rødt kjøtt

rødt kjøtt er et kosthold som kan ha dårlig effekt på helsen vår

I de siste årene har det vært mye fokus på hvordan kjøtt-kostholdet påvirker helsen vår, og spesielt da rødt kjøtt. Rødt kjøtt har høyt innehold av mettet fett som øker kolesterolinnholdet i blodet og er derfor dårlig for hjertet.  “Based on our research, we have found that red meat does increase the risk of heart diseases” University Of Michigan PBL 382. Det er også store spekulasjoner på linken mellom rødt kjøtt og kreft.

3. Frukt om morgenen

Frukt om morgenen for god helse

Å spise frukt om morgenen er det ikke bare veganere som kan gjøre. Frukt er nemlig noe av det mest fordøyelige som er, og er perfekt kosthold for magen din etter en lang søvn. Og for deg som tenker at “slik får jeg jo ikke i meg noen proteiner”, bare bland inn litt proteinpulver i smoothien da vel!

4. Bytt ut snacks med mørk sjokolade

mørk sjokolade kan være bra for helsen vår

Mørk sjokolade kan faktisk ha en direkte positiv effekt på helsen vår. Grunnen til at det er så helsefrembringende, er at den mørke sjokoladen inneholder mye antioksidanter som beskytter cellene, proteinene og tar vare på arvestoffet vårt. Du kan godt innføre mørk sjokolade i ditt daglige kosthold, men sørg for at det inneholder minst 70% kakao for å få en så god helsefrembringende effekt som mulig.

5. Spis mer nøtter

nøtter er jo så bra for helsen vår , kanskje det beste kostholdet for vår helse da

Nøtter er noe av det beste du kan spise for helsen. Ikke bare er nøtter rike på proteiner, de er også stappfulle av sunne fettsyrer, vitaminer, mineraler fiber og antioksidanter! Valnøtter er spesielt rike på omega-3 fettsyrer.  TIPS : Unngå nøtter som er varmebehandlet i olje

6. Bytt ut leskedrikker med vann

kutt ned på brusinntaket , det er dårlig for helsen

Ikke la deg lure av 1-kalori brusene, det er nemlig ikke bare kalorier som teller. Dessuten har alle søtelige drikker en effekt på kroppen din som kan gjøre at du går opp i vekt. Dette har vi skrevet mer om i : hvordan gå ned i vekt på en uke . Det er helt greit å kose seg litt i helgen med en brus, men ikke drikk noe annet enn vann i ukedagene.

7. Kutt ned på fritert mat

kutt ned på fritert mat for en bedre helse

Fritert mat er kosthold som er negativt for helsen, uten unntak dessverre. Fritert mat inneholder ikke bare transfett som er skadelig for hjertet, men ny forskning har også vist at varmebehandlet glukogen har en høy forekomst av akrymalid som er et meget kreftfremkallende stoff. Dette stoffet finnes også i potetgull, pommes frittes og andre typer varmebehandlet poteter.

8. Bytt ut lys ris med mørk ris

brun ris er veldig sunt

Mørk ris er mange ganger bedre for helsen enn lys ris er. Fiberinnholdet er vesentlig høyere og inneholder mindre raske karbohydrater.  Om du ikke liker mørk ris, kan du prøve lys ris blandet ut med villris.

9. Grønnsaker til hver middag

grønnsaker er meget bra for helsen vår

Poteter er velkjent i Norsk kjøkken, men dessvere begynner færre og færre å bruke det. Men det er helt i orden så lenge det blir erstattet av andre grønnsaker. Brokkoli, sukkererter, avocado og tomater er eksempler på supersunne grønnsaker som direkte forbedrer helsen din. TIPS: Ingenting er enklere enn å varme opp frosne grønnsaker, det tar bare 5 minutter – frosne grønnsaker er like sunt som ferske.

10. Bytt ut korn med fullkorn

fullkornspasta

Står du ved pastahyllen og lurer på hvilken type pasta du skal ha denne dagen? Velg fullkornspasta, du får det for samme pris og det er mye sunnere enn vanlig. Noen sier til og med at de synes det smaker mye bedre enn den vanlige typen!

11. Bestill sunn mat

helsefrembringende kosthold

Enten du har lyst til å spise ute eller rett og slett ikke gidder å lage ordentlig mat, bestill sunn mat fra en leverandør som fokuserer på nettopp dette. Det er langt bedre for helsen din om du bestiller sunn mat enn at du steker en grandis. Du tenker kanskje at det er dyrt å bestille all mat, men sanneheten er at du kan få en full middag levert på døren til under 80 kr.  Du kan for eksempel prøve www.dinhelsemat.no.

 

12. Drikk te

Bilderesultat for tea

Det er flere grunner til å drikke te. Noen typer er fulle av antioksidanter som hjelper immunforsvaret vårt. Dessuten hjelper te-drikking med væskebehovet kroppen har.

 

GRATIS RABATTKODER
Vi i proteinpulvertest.no får ekslusive rabattkoder fra mange norske leverandører av proteinpulver og andre kosttilskudd. Vi deler disse gjerne med deg!
Vi lover å ikke sende spam. Vi deler kun ut seriøse tilbud og store rabatter.

About Magnus 61 Articles
www.proteinpulvertest.no er websiden min. Her kan du lese om alt fra trening, proteinpulver til vitaminer du bør ta.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of