Vondt i hodet? Her er 5 forskjellige typer hodepine

Hodepine kan være en enkel ubehagelighet til forferdelig smerte. Noen av oss har hyppige hodepiner som kan være utløst av mange forskjellige årsaker, mens andre har nesten aldri vondt i hodet. Dersom du er plaget med hodepine, er det viktig at du finner ut hva grunnen kan være. Nedenfor finner du en oversikt over 5 forskjellige typer med hodepine, du har sansynligvis en av disse.

Spenningshodepine

spenningshodepine

Spenningshodepine er den vanligste typen av alle hodepiner, det føles som et konstant verk eller press rundt hodet, spesielt ved tinningene eller baksiden av hodet og nakken. Ikke så alvorlig som migrene og forårsaker vanligvis ikke kvalme eller oppkast. Over-the-counter behandlinger, for eksempel aspirin, ibuprofen eller paracetamol (Tylenol), er vanligvis tilstrekkelig til å behandle dem. Eksperter mener disse kan være forårsaket av sammentrekning av halsen og muskler i hodebunnen (inkludert som svar på stress), og muligens endringer i hjernens kjemikalier.

 

Cluster hodepine

cluster hodepine

Dette er den verste hodepinen kjent for medisinsk vitenskap og en av de verste smerter et menneske kan oppleve. De som har opplevd dem vil være enig. Dette er langt ifra den vanlige typen hodepine. Det er ikke migrene. De som lider av cluster hodepine skulle ønske det ble kalt noe annet enn “hodepine”, et navn som burde tilsi hvor alvorlig det er. Noen kaller dem “angrep” heller enn hodepine. Noen kaller dem selvmordshodepine, fordi de har blitt kjent for å drive folk til denne desperate handlingen. Alvorlighetsgraden av angrepene og hvor enormt vanskelig der er å behandle dette, driver folk til vanvid. Hva er årsaken til cluster hodepine er til syvende og sist ukjent, men det ser ut til å involvere hypothalamus, en liten, men et svært viktig organ dypt i sentrum av hjernen. Den styrer de autonome funksjonene i kroppen, ting vi ikke trenger å tenke på. Det fungerer som kroppens klokke og styrer kroppstemperatur, blodkar status, fordøyelse og mange andre ting. Forskere tror en feil eller abnormitet av hypothalamus fører carotis som fôrer hjernen til å forstørre og trykke på nervus trigeminus, forårsaker utrolig smerte. Trigeminal er en bunt av nerver, en bunt på hver side av hodet, som deles inn i tre for å betjene den øvre kjeve, ansikt, pannen og tempel.

 

Rebound hodepine

vondt i hodet

Hva er en Rebound hodepine? Ved hjelp av smertestillende midler for hyppige hodepiner eller migrene kan det faktisk føre til en boomerang effekt som kalles en rebound hodepine. 

Slik skjer det: Du har hodepine, så du ta en smertestillende. En dag eller to senere, vondt hodet igjen, så du tar en pille. Gjenta syklusen i flere dager eller uker, og du kan ende opp med et kronisk, verkende hode – det som kalles en rebound hodepine. Rebound hodepine kommer aver overforbruk mot hodepine slik at det smertestillende returer. Det antas å oppstå på grunn av pågående bruk av smertestillende midler. Det er også ganske vanlig – det er anslått at om lag 50 prosent av migrene og 25 prosent av alle hodepine er knyttet til overdreven medikantbruk. Heldigvis, rebound hodepine er lett å behandle når du er klar over problemet.

Sinus Hodepine

sinus hodepine

Sinus hodepine forårsaker en matt, dyp, bankende smerte i fronten av hodet og ansiktet. De er forårsaket av en betennelse i bihulene, luftfylte hulrom rundt nese, øyne og kinn. Om du bøyer deg ned eller lener deg fremover gjør du vanligvis vondt verre, det samme gjør kaldt og fuktig vær. Sinus hodepine begynner ofte først om morgenen, og blir stort sett bedre om ettermiddagen. Sinus hodepine kan være vanskelig å diagnostisere,  fordi symptomene ligner på spenningshodepine og migrene.

Migrene

migrene hodepine

Migrene er arvelig i familier, og er diagnostisert ved hjelp av visse kriterier:

• Minst fem tidligere episoder av sterk hodepine

• Varig mellom 4-72 timer

• Minst to av disse fire har vært: ensidig smerte, bankende smerte, moderat til alvorlig smerte, og smerte som forstyrrer, forverres av, eller forbyr rutinemessig aktivitet

• Minst én tilknyttet funksjon: kvalme og / eller oppkast , eller, hvis de ikke er til stede, så følsomhet for lys og lyd En migrene kan være et forbilde på aura, for eksempel visuelle forvrengninger eller hånd nummenhet. (Ca 15% til 20% av personer med migrene opplever disse.)

GRATIS RABATTKODER
Vi i proteinpulvertest.no får ekslusive rabattkoder fra mange norske leverandører av proteinpulver og andre kosttilskudd. Vi deler disse gjerne med deg!
Vi lover å ikke sende spam. Vi deler kun ut seriøse tilbud og store rabatter.

About Magnus 61 Articles
www.proteinpulvertest.no er websiden min. Her kan du lese om alt fra trening, proteinpulver til vitaminer du bør ta.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of